Emotioneel trauma
Ontwikkelingstrauma
Ongelukken
PTTS
Traumatherapie: Het herstellen van het zenuwstelsel

Traumatherapie

Trauma’s ontstaan als gebeurtenissen te snel zijn gegaan, te groot zijn geweest of te overweldigend waren. Bij een traumatische gebeurtenis wil je in eerste instantie vluchten of vechten. Als dit niet kan, dan kiest het lichaam ervoor om te bevriezen. Deze “flight”, “fight” or “freeze” modus blijft in het lichaam zitten, ook als de traumatische ervaring voorbij is. Je hebt het gevoel dat je levensverhaal elke keer weer wordt onderbroken. Dit komt doordat de traumatische gebeurtenis die je hebt meegemaakt op een bepaalde manier regelmatig terugkomt. Gelukkig kan je daar met traumatherapie iets aan doen.

Wat zijn symptomen van een trauma?

Veel mensen zijn er zich niet bewust van dat de klachten die ze hebben, te wijten zijn aan een trauma. Indien je daaraan twijfelt, loop dan onderstaande symptomen eens langs. Heb je regelmatig last van:

  • angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen
  • overmatige alertheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid
  • veel lichamelijke en emotionele spanning (stress)
  • depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht
  • krachtverlies in de spieren; het gevoel van alert zijn, altijd op je hoede zijn.
  • dissociatie, gevoel dat (een deel van) je lichaam niet van jou is
  • ontkenning: het trauma is niet gebeurd of het is niet belangrijk
  • angst om de controle te verliezen
  • niet altijd aanwezig kunnen zijn in het hier en nu
  • snel geïrriteerd en opvliegend zijn
  • je nergens veilig voelen.

Traumatische gebeurtenis

Een traumatische gebeurtenis is overweldigend. En je lichaam en je geest hebben hun eigen manier gekozen om hier mee om te gaan. Ieder mens heeft zijn eigen overlevingsstrategie. Die overlevingsstrategieën kunnen heel verschillend zijn. Het kan zijn dat je minder bent gaan voelen, omdat je (onbewust) in eerste instantie gaat bedenken wat je gaat doen. Het kan ook zijn dat je alleen maar voelt en het heel moeilijk vindt om iets te bedenken. Dit zijn onbewuste processen die op de vreemdste situaties getriggerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan je werkgever die iets tegen je zegt waar je het niet mee eens bent. En vervolgens raak je volledig verstijfd van angst of word je heel erg boos. Je reageert overdreven, op een manier die niet bij de situatie past. Verstijven van de schrik, angstig zijn, flauwvallen, paniek voelen of juist helemaal niets voelen, kunnen allemaal gevolgen zijn van je eerder opgelopen trauma.

Traumatherapie van Somatic Experiencing®

Bij Centrum Chai werken we met lichaamsgerichte traumatherapie van Somatic Experiencing (SE)® in combinatie met massagetherapie.  Sometic Experiencing® helpt de kracht van het zenuwstelsel te herstellen. SE helpt de cliënt bewust te worden van zijn hulpbronnen die het verwerkingsproces ondersteunen. Zowel externe als interne hulpbronnen worden (her)ontdekt, zodat het zenuwstelsel uiteindelijk zich kan ontspannen en zichzelf kan regulieren.

 

Wil je meer weten over traumatherapie of een afspraak maken? Neem dan contact op.